Oyunculuk Bölümü Olan Üniversiteler

dogaclama1

Gölgehanı Akademi’de yeni sezonda oyunculuk sınavlarına hazırlanan öğrenciler için yoğunlaştırılmış bir konservatuvara hazırlık programına başlıyoruz. Bu süreçte aday öğrenciler için gerekli olabilecek bilgilere dair bir “Oyunculuk Sınavlarına Hazırlık Rehberi” oluşturalım dedik. Bu rehbere eklenecek tüm yazılarda aday öğrencilerin ihtiyaçlarını gözetip araştırma süreçlerini kolaylaştırabilecek bilgilere yer vereceğiz.

Bu yazıda odak noktamız tiyatro ve oyunculuk bölümü olan üniversiteler. Türkiye’de sayıları artsa da hala kısıtlı sayıda tiyatro ve oyunculuk bölümü var. Yetenek sınavlarına hazırlanırken hangi okulda sınavlara gireceğine karar vermek oldukça önemli. Aşağıda listeleyeceğimiz okulları araştırmaya başladığınızda belirli ölçütler belirlemek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu ölçütler neye göre belirlenir? Oyunculuk ile kurduğunuz bağ üzerine düşünmek sizin kendi ölçütlerinizi belirlemenizde faydalı olacak. Yine de araştırmanız sırasında şunları değerlendirebilirsiniz: 

  • Hangi şehirde okumak istiyorsunuz? Okulunuzun bir kampüsü var mı? 
  • Bölümünüz hangi ana sanat dalına dahil? Sahne sanatları mı güzel sanatlar fakültesi mi?
  • Okulda oyunculuk bölümünde eğitim veren hocalar ne üzerine çalışıyorlar? Özel bir ilgi alanları var mı? Ne kadar süredir oradalar? Son yıllarda akademik olarak nasıl çalışmalar yürütmüşler? 
  • Okulda son yıllarda öğrenciler hangi oyunlar çıkarmış? Birinci sınıfların sahneye çıkmasıyla ilgili okulun nasıl bir politikası var? 
  • Okulunuzun fiziksel olanakları nasıl? Sahnesi var mı? Öğrencilerin parça çalışmaları için alanlar var mı? Spor salonu var mı? Konservatuvar öğrencilere kendilerini geliştirebilecekleri nasıl olanaklar sunuyor? 
  • Okulun odaklandığı bir oyunculuk biçimi var mı? Çoğu zaman konservatuvarlarda akademik kadronun ya da okulun tarihinin odaklandığı farklı oyunculuk ekolleri görünür. Bu ekollere henüz tam anlamıyla hakim olmasanız bile hızlı bir araştırmayla bu bilgilere ulaşabilirsiniz. 
  • Okulun yurt dışı bağlantıları var mı? Okula girdikten sonra Erasmus ya da benzeri programlarla yurt dışında eğitim alabiliyor musunuz? 

Bu soruları arttırabiliriz, aynı zamanda kişisel ölçütlerinizi de oluşturabilirsiniz. Konservatuvara hazırlık sürecinde yalnızca tirad seçmek ve çalışmak yerine oyunculuk ile nasıl bir bağ kurduğunuzu anlamaya çalışır ve buna odaklanırsanız, sizin için önemli olan şeyleri, bir okuldan beklentilerinizi daha kolay belirleyebilirsiniz. Unutmayın, konservatuvara hazırlık bir süreç ve siz okula girdikten sonra 4 yıl orada eğitim almaya devam edeceksiniz. Okullar sizi seçerken sizin de okulu seçme şansınız olduğunu aklınızda tutmanız gerekir. Konservatuvarda oyunculuk bölümlerine hazırlanırken nasıl bir bakışla yaklaşmak gerektiğine dair detaylı bilgi için: 

Gelelim oyunculuk bölümü olan üniversitelere:

1) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi – Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı 

WEB SİTE: https://msgsu.edu.tr/akademik/istanbul-devlet-konservatuvari/

PROGRAMIN AMACI: Tiyatro Anasanat Dalı, verdiği eğitimlerle güzel sanatların farklı alanlarına ilişkin temel öğeleri, aralarındaki dinamik ilişkiyi ve tarihsel gelişim sürecini tanımlayan, içinde yaşadığı ülke ve toplumun, psikolojik, düşünsel, ekonomik ve kültürel gelişimini tarihsel perspektif içinde değerlendirebilen, sanatsal, kültürel ve mesleki içerikli projeler geliştirirken bilimsel araştırma süreçlerinden ve disiplinler arası bakış açılarından yararlanan, yorum yeteneği yüksek, iyi insanlar ve iyi oyuncular yetiştirmeyi amaçlar.

Kaynak: https://msgsu.edu.tr/akademik/istanbul-devlet-konservatuvari/bolumler/sahne-sanatlari/

2) İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı – Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı

WEB SİTE: https://konservatuvar.istanbul.edu.tr/tr

PROGRAMIN AMACI: İ.Ü. Devlet Konservatuarı’nın misyonu, sanat yoluyla dünyayı yorumlayarak, ulusal çizgiden hareketle evrensel çizgiyi yakalayan ve toplumsal beğeniyi yükseltmeyi hedefleyen sanatçılar yetiştirmektir.

Kaynak: https://konservatuvar.istanbul.edu.tr/tr/content/konservatuvarimiz/misyon-ve-vizyon

3) Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü 

WEB SİTE: http://www.dtcf.ankara.edu.tr/tiyatro-bolumu/oyunculuk-anasanat-dali/

4) Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı – Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı

WEB SİTE: https://adk.hacettepe.edu.tr/tr/menu/tiyatro_anasanat_dali-17

Sahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı; Türkiye’de akademik düzeyde oyunculuk eğitimi veren ilk birimdir. 1936 yılında kurulan “Ankara Devlet Konservatuvarı” bünyesinde “Tiyatro Bölümü” olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Bölümün kurucu yöneticisi Türk Hükümeti tarafından davet edilen Alman tiyatro ve opera rejisörü Prof. Carl Ebert’tir. Carl Ebert’in oyuncu, rejisör ve tiyatro eğitmenleri yetiştirmek üzere planladığı eğitim-öğretim müfredatı, ulusal bir yöntem oluşturma düşüncesini temel almakla birlikte, Konstantin Stanislavski’nin ve Max Reinhardt’ın yorum yöntemlerini birlikte içeren Rus ve Alman oyunculuk ve rejisörlük yöntemlerinin sentezi niteliği taşır. 

Konservatuvarın 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlanmasıyla Sahne Sanatları Bölümü’ne bağlı bir birim olan Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı, Stanislavski yorum yönteminin yanı sıra çağdaş oyunculuk biçem ve teknikleriyle zenginleştirilmiş, ulusal/yerel araştırma, yorum, teknik ve uygulamalara yer veren bir lisans programı uygulamaktadır. 

Ülkemizde oyunculuk eğitiminde köklü ve saygın bir geçmişe sahip olan birim lisans eğitiminde; ulusal ve uluslar arası ilgili programları, uygulamaları yakından izleyen; oyunculuk eğitiminin alt disiplinlerinde eğitim-öğretimi ve diğer sanat ve bilimlerle ilişkide disiplinler arası etkileşimi önemseyen; çağdaş eğitim anlayışıyla ulusal/yerel kaynakları değerlendiren; konferanslar, seminerler, atölye çalışmalarıyla desteklenen ders programlarıyla tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarına donanımlı, yaratıcı sanatçılar yetiştirerek sosyal ve kültürel misyonunu sürdürmektedir. 

Kaynak: https://adk.hacettepe.edu.tr/tr/menu/tiyatro_anasanat_dali-17

5) Dokuz Eylül Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı

WEB SİTE: https://gsf.deu.edu.tr/tr/sahne-sanatlari/oyunculuk-anasanat-dali/

Sahne Sanatları Bölümü’nün üç lisans programından biri olan Oyunculuk Anasanat Dalı, Bölümün kuruluş tarihi olan 1976 yılından bu yana eğitim vermektedir. Daha önce Alsancak yerleşkesinde Suat Taşer Sahnesi’ni kullanan Oyunculuk Anasanat Dalı, 2004 yılında Özdemir Nutku Sahnesi’nin de kullanıma girmesiyle Güzel Sanatlar Fakültesi’nin halen hizmet verdiği İnciraltı yerleşkesine taşınmıştır. Mevcut binada Özdemir Nutku Sahnesi dışında bir prova sahnesi, iki dans stüdyosu ve şan derslikleriyle eğitim sürdürülmektedir.

Oyunculuk Anasanat Dalı’nın lisans programı; Sahne Sanatları Bölümü’nün diğer dalları ile birlikte alınan teorik dersler dışında dört yılda sekiz yarı yıla yayılan, Doğaçlama ve Mimik, Rol, Sahne, Hareket, Konuşma Sanatı ve Tekniği, Şan, Dans, Eskrim gibi meslek dersleri ve üç anasanat dalının birlikte yürüttüğü Sahne Uygulaması derslerinden oluşmaktadır. Derslerin yanı sıra öğrenciler zorunlu staj ve pratik çalışmalarla, derslerde edindikleri bilgi ve becerileri uygumla çalışmalarında pekiştirirler.

Dört yıllık lisans programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sonrasında ödenekli ve özel tiyatrolar başta olmak üzere televizyon, sinema, seslendirme gibi alanlarda istihdam edilirler.

Kaynak: https://gsf.deu.edu.tr/tr/sahne-sanatlari/oyunculuk-anasanat-dali/

6) Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı – Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı

WEB SİTE: https://www.anadolu.edu.tr/akademik/yuksekokullar/285/sahne-sanatlari-bolumu/bolum-genel-bilgi

Tiyatro Anasanat Dalı’nda öğretim, ulusal ve uluslararası düzeylerde işbirlikleri ve proje ortaklıkları, araştırma projeleri, festival ve atölye çalışmalarıyla desteklenmektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin dört yıl boyunca teorik dersler, temel oyunculuk dersleri, bedensel farkındalıklarını geliştirebilecekleri derslerin yanı sıra alanında uzman eğitimci ve yönetmenlerce yürütülen atölye çalışmalarıyla da geniş bir ders yelpazesinden yararlanıp güçlü bir eğitim altyapısıyla mezun olmalarına çalışılır. Tiyatro Ansanat Dalı müfredatının ilk dört döneminde zorunlu ve ağırlıklı olarak uygulamalı dersler yer almaktadır. Bu derslerin başarıyla tamamlanmasının ardından, üçüncü ve dördüncü sınıftan itibaren öğrencilerin, edinmiş oldukları teknik bilgi ve farklı bakış açılarını seyirciye açık sahne uygulamalarıyla deneyimleyerek meslekî becerilerini geliştirmeleri amaçlanır.

7) Beykent Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü

WEB SİTE: https://www.beykent.edu.tr/aday/bolumler-programlar/lisans/guzel-sanatlar-fakultesi/oyunculuk

Oyunculuk Bölümünün amacı, donanımlı, yaratıcı, coşkulu, disiplinli, yeteneklerini geliştirmeye açık ve çok yönlü oyuncular yetiştirmektir.

Oyunculuk lisans programında öğrencilere mesleğin etik kuralları ve çağdaş yöntemler çerçevesinde entelektüel bir birikim ve fiziksel donanım kazandırılır. Öğrenciler bu programda klasikten moderne çeşitli oyunculuk teknikleri öğrenmektedirler.

Eğitim, gerek yurt dışından gerek yurt içinden deneyimli sanatçılarla yapılan atölye çalışmaları, konferanslar ve seminerlerle desteklenmektedir.

Oyunculuk Bölümü, özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir.

Bölümün eğitim süresi 4 yıl eğitim dili ise, Türkçedir. Bölümde isteğe bağlı olarak İngilizce Hazırlık Sınıfı okuma imkânı bulunmaktadır.

8) Bilkent Üniversitesi – Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü 

WEB SİTE: http://web3.bilkent.edu.tr/theatre/

9) Maltepe Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı 

WEB SİTE: https://aday.maltepe.edu.tr/akademik/bolum/25/sahne-sanatlari

Sahne Sanatları Bölümü programının amacı, oyuncu adaylarına mesleğin etik kuralları ve çağdaş yöntemler çerçevesinde entelektüel birikim ve fiziksel donanım kazandırmaktır. Öğrencilerin sadece tiyatro sanatının tarihi, teorisi ve tekniklerini değil, tiyatronun diğer sanat ve bilim dallarıyla kesişme noktalarını keşfederek, disiplinlerarası bir yöntemle, analitik ve eleştirel bakış açısı geliştirmeleri sağlanır. Bölüm akademik kadrosu da, dünya literatürünü takip eden ve akademik üretimde bulunan, aynı zamanda alanda sanatsal çalışmalarını sürdüren, farklı ekollerden gelen, yenilikçi, dinamik, paylaşımcı eğitmenlerden oluşmaktadır.

10) Yakın Doğu Üniversitesi – Sahne Sanatları Fakültesi Oyunculuk Bölümü

WEB SİTE: http://sahnesanatlari.neu.edu.tr/

11) Süleyman Demirel Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Sanat Dalı 

WEB SİTE: https://gsf.sdu.edu.tr/sahne

Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, 1997 yılında eğitim vermeye başlamıştır. Bölüm, Drama Yazarlığı ve Dramaturji, Oyunculuk ve Sahne Tasarımı Anasanat Dallarından oluşur. Teorik ve uygulamalı dersleri içeren lisans programı, dört yıllık bir eğitim sunmaktadır. Uygulama çalışmaları için iki sahnesi, tasarım atölyeleri ve yazarlık stüdyoları ile öğrenci çalışmalarını seyirci ile buluşturan bölüm, gerekli altyapı ve teknik donanıma sahiptir. Eğitiminin bir parçası olan ve her yıl sahnelenen oyunlarla kentin, üniversitenin kültürel yaşamına katkı sağlanmaktadır. Ayrıca Erasmus, Mevlana ve Farabi koordinatörlüklerinin yaptığı ikili anlaşmalarla yurtiçinde ve yurtdışındaki birçok üniversite ile öğrenci ve öğretim elemanları için değişim olanağı tanınmaktadır. 2012 yılında ilki gerçekleştirilen “Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi”, 2016 yılında Sahne Sanatları Bölümü tarafından ikinci kez düzenlenmiştir. Bölümümüz akademik kadrosu ve öğrencileri tarafından hazırlanan oyunlarla birçok ulusal ve uluslararası tiyatro festivaline katılmakta olan Sahne Sanatları Bölümü yetiştirdiği nitelikli tiyatro sanatçıları ile Türk Tiyatrosuna katkı sağlamaktadır.

12) Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı – Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı 

WEB SİTE: http://konservatuvar.akdeniz.edu.tr/

Müzik ve Sahne Sanatları alanında gerçekleştireceği performanslar, yetiştirdiği sanatçılar, yarattığı eserler ve yaptığı yeniliklerle tanınan, sahip olduğu deneyim ve uzmanlıkla sözü geçen, geleceğe bakışıyla sanata yön verebilen, bu güçle emsallerine liderlik edebilen dünya çapında bir eğitim kurumu olmak.

13) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi – Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Sanat Dalı

WEB SİTE: https://sahnesanatlari.mu.edu.tr/

14) İstanbul Aydın Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü

WEB SİTE: https://www.aydin.edu.tr/tr-tr/akademik/fakulteler/guzelsanatlar/drama/Pages/hakkinda.aspx

 

 

Bizi takip et!

Call Now Button