Kişinin kendi hikayesini belirli temalar üzerinden yazması, hikayesini bir bütünlük içinde anlatabilmesine olanak sağlar. Rehberli Otobiyografi bir terapi değildir. Kişinin hikayesini anlatmasını temele alan bir yazma etkinliğidir.
4 kişilik gruplar halinde gerçekleşen Rehberli Otobiyografi’de yazılan hikayeler grup içinde sesli bir şekilde okunur. Bu noktada ROB hem yazma hem de dinleme etkinliği olarak karşımıza çıkmaktadır.
1987 yılında İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra TÜBİTAK’ın başarı bursundan faydalanarak Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünden lisans derecesini aldı, yine aynı üniversitenin Eleştiri ve Kültür İncelemeleri departmanında yüksek lisansını tamamladı. Kadınların boşanma deneyimine odaklanan yüksek lisans tezi Yeni Bir Hayat Kurmak adıyla İletişim Yayınları tarafından 2017’de kitaplaştırıldı ve 2019 yılında Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından Genç Sosyal Bilimci Ödülü’ne lâyık görüldü. Boğaziçi Üniversitesinin fonladığı çeşitli projelerde araştırma görevlisi olarak çalıştı ve Aylin Vartanyan danışmanlığında Augusto Boal’in tiyatro pratiğini merkeze alan gönüllülük projelerinde yer aldı. National Geographic’in Türkiye’deki lisanslı yayınevi için çocuk kitapları yazdı.
Otobiyografiye olan merakı sayesinde gerontolojinin kurucularından James Birren tarafından geliştirilen Guided Autobiography (GAB) adlı otobiyografi yazma tekniğiyle tanıştı ve Türkiye’den Birren Center’in verdiği bu eğitimi alan ilk kişi oldu. Bu tekniği Rehberli Otobiyografi (ROB) adıyla Türkçeye kazandırmaya çalışmaktadır. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde doktora çalışmalarına devam etmekte ve Amerika merkezli bir kurumda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
967 Toplam Görüntülenme